0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Боротьба з мишовидними гризунами в осінньо-зимовий період на посівах озимих

Проблема мишовидних гризунів не нова. За останні 10 років популяція мишоподібних, особливо в зонах Лісостепу та Полісся, істотно зросла, а значить, що посіви знаходяться у великій небезпеці. Найбільш поширеними та шкодочинними для українських фермерів є 5 видів мишоподібних, а саме хатня миша, польова миша, лісова миша, жовтогорла миша та миша-крихітка. Миші дають від 3 – 4 до 7 і більше приплодів зарік по 3 – 8 особин у приплоді, а за сприятливих умов до 90 особин в рік від однієї мишематки. 

 

Харчуються на полях, в основному зерном і рослинністю, зимують в норах, або ж скиртах. Особливо небезпечні гризуни в посівах озимих. Будуючи колонії вони пошкоджують кореневу систему, листя рослин, оголюють вузол кущіння та кореневу шийку знижуючи тим самим морозо- та зимостійкість озимих та багаторічних трав, що в свою чергу призводить до зменшення густоти стояння, а звідси і продуктивності посівів.

 

Отже, ми встановили необхідність боротьби з мишовидними гризунами.

 

Тепер необхідно сказати про методи контролю. Вони, в свою чергу, поділяються на профілактичні та винищувальні.

Профілактичні заходи є більш важливішими. До них належать, зокрема, агротехнічні методо як то дотримання сівозмін, боротьба з  бур’янами,своєчасне та якісне (без втрат) збирання, своєчасний та якісний зяблевий обробіток ґрунту, особливо це стосується глибини оранки,  обкошування меліоративних каналів, доріг та лісосмуг, знищення лісової підстилки в лісосмугах тощо. Якщо кількість колоній на 1 (один) гектар знаходиться в межах від 3 до 5, або  перевищує то потрібно застосовувати винищувальні методи, які поділяються на хімічні та біологічні та направлені на повне знищення колоній мишей, що оселились в посівах озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав. 

 

Препарати для боротьби з мишоподібними гризунами називаються родентициди. 

 

Хімічні родентициди створюються на основі кумаринів, сполук що є антикоагулянтами крові, або фосфіду цинку, алюмінію, кальцію. Можуть використовуватись як уже готові зернові принади, воскові брикети, пасти на основі зоокумаринів, так і готуватись в господарствах. Для приготування отруєних принад в господарстві потрібно 3-5% фосфіду цинку, алюмінію або кальцію, 3% соняшникової олії та 92 – 94% зерна все ретельно змішати розкладати по 3 гр. в нірку з послідуючим закриттям нірки землею. Також досить ефективним буде використання аміачної води.

 

 До біологічних методів боротьби можна віднести приваблення на поля хижих птахів за допомогою розставлених по полях жердин, використання принад заражених бактеріями мишачого тифу, проте вони не будуть дієвими проти польових мишей так як вони зовсім не сприйнятливі до мишачого тифу.

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт